Therapie├źn

Therapieën.

1. Dermasegmentale  reflexologie - DSR dieptemassage
2. Podosegmentale reflexologie - PSR voetreflex massage
3. Voedingstherapie en adviezen
4. Gastro-intestinale therapie - zuiveringstherapie
5. Fytotherapie - kruidengeneeskunde
6. Bachbloesem therapie
7. Oorkaarsen therapie
 
1. Dermasegmentale reflexologie - DSR dieptemassage
 
De DSR is een krachtige dieptemassage die de doorbloeding verbetert, waardoor blokkades op spieren, weefsels, botten en organen worden opgeheven. De huid is opgebouwd uit segmenten [gebieden] die in verbinding staan met de organen.  Door de huid met een speciale techniek te masseren, verbetert de doorbloeding waardoor pijnlijke blokkades worden opgeheven en de organen worden gestimuleerd. Zo worden bijvoorbeeld de meeste rugklachten veroorzaakt door aanhoudende stress, emotionele klachten en psychische spanningen. Dit veroorzaakt pijn en kan op den duur organen beïnvloeden. Gespannen spieren kennen een verminderde bloedtoevoer waardoor ze pijnlijk aan gaan voelen, er ontstaat stijfheid en verkramping. Deze verkrampingen komen vooral tot uitdrukking in de nek, schoudergordel en onderrug en kunnen uiteindelijk de wervelkolom scheeftrekken. De DSR massage is er op gericht om de doorbloeding in het spierweefsel te verhogen, waardoor spieren hun natuurlijke soepelheid terugkrijgen en de pijn verdwijnt. DSR massage is niet alleen gericht op rugklachten maar beïnvloed door zijn reflectorische werking ook de organen. 
 
De DSR behoort tot de manuele therapieën maar niet tot de manuele geneeskunde, omdat het uitgangspunt en de filosofie totaal anders zijn. DSR is een ander soort behandelmethode die veel verder gaat dan chiropractie, osteopathie en ander manuele therapieën, en vertrekt vanuit een andere achtergrond. Bij DSR wordt ook rekening gehouden met het houdings- en bewegingsapparaat, maar in de natuurgeneeskunde is de mens meer dan een skelet en spieren. Afwijkingen in houding en beweging hebben een veel diepere oorzaak. De mens is immers een psychosomatische  eenheid die in zijn geheel dient te worden aangepakt. 
 
Er wordt met reeksen van 10 behandelingen gewerkt. Een acute ziekte kan al na enkele behandelingen verdwijnen, terwijl chronische ziekten meestal meerdere behandelingen nodig hebben.   
 
2. Podosegmentale reflexologie - PSR voetreflex massage
 
De PSR  is een specifieke behandeling aan de voet met massagestokjes. De PSR is niet vergelijkbaar met andere voetreflex massages. Men vertrekt vanuit een geheel andere benadering. Zoals de huid is opgebouwd uit verschillende segmenten reflecteren deze segmenten ook aan de voeten. Een overbelast of ziek orgaan zal zich aan de voet als een pijnlijk gebied manifesteren. Dit is te verklaren doordat organen signalen uitzenden naar de reflexgebieden van de voeten. Omdat de PSR erg intensief verloopt, is het niet mogelijk om alleen met duim en vingers te werken. Daarom is het gebruik van massagestokjes onmisbaar. Tijdens de massage wordt de doorbloeding verhoogt, impulsen worden naar de hersenen doorgegeven en reflexgebieden gestimuleerd. De PSR is een diepgaande therapie met een gunstig en vooral lang blijvend resultaat. Dit komt omdat het hele organisme gestimuleerd en het energetisch evenwicht hersteld wordt. De behandelingsmethode is verwant aan de DSR, het gaat om dezelfde methode maar dan in geminimaliseerde vorm. Bij de dermasegmentale reflexologie worden de huid, de bereikbare spieren, de gewrichten en de wervelkolom behandeld. Bij de podosegmentale reflexologie worden spieren, bindweefsel, botten, organen maar vooral het klier- en zenuwstelsel beïnvloed. Zo heeft PSR een grotere werking op de hersenen en de hersenzenuwen. De combinatie van DSR en PSR zorgt voor verrassende resultaten. Beide therapieën hebben een zeer diepgaande werking met een gunstig en vooral langdurig resultaat. Dit komt omdat het hele organisme gestimuleerd en het energetisch evenwicht hersteld wordt. 
 
 
Wanneer DSR en PSR inzetten;
• rugklachten [hernia, lumbago, ischias etc]
• pijnlijke spanningen nek en schoudergordel
• tintelende armen en benen, voeten en handen
• hoofdpijn en migraine
• stress en vermoeidheidsklachten
• emotionele en psychische klachten [depressie]
• duizeligheid en oorsuizen
• ademhalingsklachten
• spijsverteringsklachten
• hart-  en vaatziekten
• stofwisselingsproblemen
• reumatische aandoeningen
• mobiliteitsklachten  
• menstruele klachten
 
3. VOEDINGSTHERAPIE & ADVIEZEN
 
De voedingstherapie gaat terug tot Hyppocrates, die niet alleen de grondlegger is van de natuurgeneeskunde maar tegelijkertijd van de voedingstherapie. Hyppocrates hechtte tijdens de behandeling van zijn patiënten veel belang aan de voeding en zag in dat een verkeerde voeding vaak de oorzaak van ziekten  is. Zijn beroemde uitspraak is; “maak van uw voedsel uw medicijn”. 
 
Voedingtherapie is één van de meest efficiënte therapieën waarbij de resultaten op zeer korte termijn merkbaar en bevestigd worden. Men voelt zich op relatief korte tijd beter, de ongemakken verdwijnen en de ziekte heeft meer kans om te genezen. Dit is gemakkelijk te begrijpen omdat voeding fundamenteel is en behoort tot de vier basisprincipes van het leven namelijk; voeding, ademhaling, rust/slaap en voortplanting. Voedingstherapie brengt verbetering op al deze niveaus, er treedt zowel lichamelijke als psychische verbetering op. Het heeft een positieve invloed op het gedrag en de gemoedstoestand. 
Een jarenlange ongezonde voeding ondermijnt het spijsverteringstelsel, belast het gehele organisme  en geeft lichamelijke en psychische klachten. Voedingstherapie heeft een reinigende, genezende en opbouwende werking, voert nieuwe energie aan en verhoogt de immuniteit. 
 
De hoofdoorzaak van ziekten is een ongezonde voeding, stress en emotionele aandoeningen. Dit geeft een overvloed aan afvalstoffen in het lichaam dat uiteindelijk vervuild en verzwakt. Het zenuwstelsel raakt overprikkeld wat schommelingen in de gemoedstoestand en depressiviteit met zich meebrengt. 
De voedingstherapie heeft een zeer brede werking en wordt ingezet bij allerlei maag en darmklachten, lever, gal en alvleesklierklachten, hart-  en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, overgewicht, stofwisselingsziekten [zoals diabetes],  nier en blaasklachten, overgewicht, stress en emotionele klachten, menstruatieproblemen, allergieën en reumatische aandoeningen. 
 
De voedingstherapie is net als de gehele natuur sterk individueel gericht. Een duurzame genezing kan pas plaatsvinden als de patiënt in zijn geheel wordt behandeld. Voedingstherapie is echter niet bij iedereen inzetbaar. Een deel van de patiënten is sterk vervuild [verzuurd] zodat de spijsvertering en de stofwisseling onvoldoende functioneren. Hier moet men eerst beginnen met een grondige darmsanering [darmreiniging] en gelijktijdig het hele organisme ontgiften. Daar zijn de gastro-intestinale therapieën uitermate geschikt voor. 
 
 
Voordelen van een gezonde voeding;
- ontlasten en stimuleren van het spijsverteringsstelsel
- optimaliseren van de stofwisseling
- toevoer van alle benodigde stoffen
- voorkomt tekorten van vitaminen en mineralen
- ontgiftende en reinigende werking
- een goede natrium-kalium verhouding [waterhuishouding]
- versterkt het zenuwstelsel
- versterkt de psychische weerstand
- versterkt de immuniteit
- werkt regenererend
- versterkt het zelfgenezend vermogen
- verhoogt de levenskracht en bio-energie
 
4. GASTRO-INTESTINALE THERAPIE – Zuiveringstherapie
 
Genezen is ontgiften en voedingstherapie kent een ontgiftende werking. Bij een aantal ziektebeelden is deze echter onvoldoende en laat men de voedingstherapie door gastro-intestinale therapieën voorafgaan. Onder deze zuiveringstherapieën verstaat men; 
 
• vastenkuren
• sapkuren
• kleikuren
• kruidenadviezen [bloed, lymfe, longen, lever, darm en nierreinigende kruiden] 
• CHT – colon hydrotherapie ofwel hoge darmspoeling
 
De grote waarde van deze therapieën ligt niet alleen in het reinigen van het maag en darmkanaal,maar vooral van het extracellulaire vocht [vocht om de cellen] het bloed en het lymfevocht. Daarbij heeft het een zeer grote invloed op het psychische en emotionele leven.
Ziekte treedt op wanneer het lichaam een overschot aan gifstoffen ofwel toxinen bevat. Hierdoor kunnen tal van klachten optreden, niet alleen op lichamelijk gebied maar ook op geestelijk gebied [hoofdpijn, energiegebrek, concentratiestoornissen etc.] en op psychisch vlak [depressie].
Door de gifstoffen is de  dikke darm zodanig vervuild dat het gehele spijsverteringskanaal en omliggende organen worden beïnvloed. Het is dus zaak om allereerst de vervuilde dikke darm te zuiveren [darmsanering]. 
Een efficiënte manier is vasten; hierdoor verkrijgt men een versnelde afvoer van gifstoffen uit het lichaam, zodat het terug kan keren naar een toestand van gezondheid. 
Intuïtief hebben zieke mensen [vooral kinderen] tijdens ziekte een afkeer van voedsel. Door een vastenkuur kunnen de belangrijkste uitscheidingsorganen zoals de lever, nieren, darmen, lymfvatenstelsel en de huid zich weer herstellen – regenereren. Ook via sapkuren [groenten of fruitsappen] ontdoet het lichaam zich van grote hoeveelheden gifstoffen. 
Door een reinigingskuur kunnen we onszelf in een optimale conditie brengen en de gezondheidstoestand aanzienlijk verbeteren. Een reinigingskuur is bedoeld voor iedereen die zijn lichaam en geest grondig schoon wil maken. 
Bij ernstige gezondheidsklachten wordt altijd vooraf een arts geraadpleegd. 
Er zijn speciale kuuroorden waar men onder deskundige begeleiding een vastenkuur kan ondergaan. Wanneer een vastenkuur door gezondheidsredenen of gebrek aan motivatie onmogelijk is,  dan is een sapkuur zeer aan te raden. Voor iedereen is er een zuiveringskuur die op dat moment kan worden toegepast. Dit is de individuele benadering van de natuurgeneeskunde. 
 
5. KRUIDENGENEESKUNDE – Fytotherapie
 
De kruidengeneeskunde is haast zo oud als de mensheid zelf. Vroeger leefde de mens in een nauwere relatie met de natuur. Ieder kwaaltje had zijn eigen geneeskrachtig kruid. Door de explosieve opkomst van de farmaceutische industrie werden kruiden bijna van de kaart geveegd. Er is de laatste jaren een stijgende belangstelling voor geneeskrachtige kruiden. Dit heeft te maken met de tendens dat we terug willen naar de natuur. 
De kruidengeneeskunde heeft een complementair ofwel aanvullend karakter op de reguliere geneeskunde. 
 
Kruidengeneeskunde is binnen de natuurgeneeskunde een veel gebruikte therapie omdat alle natuurgeneeskundige principes gehandhaafd blijven en kruiden worden gezien als een stukje “levende natuur”. 
Kruiden kunnen op verschillende manieren verwerkt worden, waarbij ik rekening hou met het beoogde doel. Wanneer ik therapeutisch wil werken adviseer ik een tinctuur [kruidendruppels]. Dienen kruiden preventief of ondersteunend te werken dan kies ik voor een kruidenthee. Verder gebruik ik kruiden in crèmes, zalven, olie, omslagen, spoelingen en kruidenbaden. 
De stelling “baat het niet dan schaadt het niet” is echter onjuist. Doordat ieder kruid zijn specifieke inhoudstoffen heeft, die de fysiologische werking bepaald, kan men zeker over doseren met alle gevolgen van dien. Een goede kennis van geneeskrachtige kruiden is dus noodzakelijk. 
 
Wanneer inzetten van geneeskrachtige kruiden;
• preventie tegen ziekten door de brede gezondheidsbevorderende werking
• gebruik in voeding als milde gezondheidsbevorderende middelen
• aanpak van eenvoudige kwalen
• ondersteuning bij chronische ziekten
• uitstellen van gebruik krachtige geneesmiddelen met nevenwerkingen
• verbetering van psychisch welbevinden of emotioneel evenwicht
 
6. BACHBLOESEMTHERAPIE 
 
De Bachbloesemtherapie is door dr. Edward Bach ontwikkeld en is een autonome natuurgeneeskundige geneeswijze. Dr. Bach was arts en wetenschappelijk onderzoeker en hij ging ervan uit dat ziek zijn een gevolg is van een negatieve gemoedstoestand. Hierbij bedoelde hij dat je de stemming van de patiënt moet veranderen, en de zieke zal genezen. Dr. Bach was bekend met de typologie welke de 4 temperamenten ofwel persoonlijkheidstypen. 
 
Deze 4 temperamenten zijn;
 
* Vuurtype     [cholericus]   het wilsmens en ongeduldige type
* Watertype   [flegmaticus] het gevoelsmens en besluiteloze type
* Luchttype   [sanguinicus] het verstandmens en nerveuze type
* Aardetype   [melancholicus] het werkelijkheidsmens en overbezorgde type
 
De mens bestaat uit een mengeling van bovengenoemde temperamenten [tempera betekent mengeling]. Dr. Bach heeft 38 verschillende remedies ontwikkeld die behoren bij 38 gemoedstoestanden. De remedies zijn puur en natuurlijk, ze worden bereidt van de pas ontloken bloesems van bloemen, bomen en struiken. Ze zijn volkomen onschadelijk en kunnen in combinatie met iedere therapie of elk geneesmiddel gebruikt worden.  De bloesemremedies werken niet op lichamelijke ziektesymptomen, maar op de gemoedstoestand en de psyche.
 
Bij ziekte is er een disbalans in het lichaam, d.w.z. géén harmonie tussen lichaam, geest en ziel. 
De bachremedies werken in op negatieve gemoedstoestanden en buigen deze om naar positieve, zodat er weer balans en harmonie ofwel een eenheid ontstaat. De remedies pakken dus niet de lichamelijke symptomen aan maar brengen de persoonlijkheid terug in balans.
De Bachbloesemremedies kunnen worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van het leerproces…dat het leven is! Dat leerproces wordt door crisis, aandoeningen en ziekten [alle ervaringen die wij als negatief beschouwen] op gang gebracht. Daarom stelde dr. Bach dat ziekte geen vijand is [die we moeten verslaan] maar eigenlijk een vriend die ons iets wil vertellen hoe het met ons staat! 
Tegenslag, ziekte, crisis, ongemak en lijden geven ons altijd een kans op inzicht en ommekeer. De remedies zijn geen geneesmiddelen. Ze hebben uitsluitend een goedaardige werking op het gemoed en herstellen het innerlijk evenwicht. De bachbloesems zijn uitermate geschikt voor kinderen [angsten, bedplassen, ADHD, dyslexie etc.]
 
Dr. Bach deelde de remedies volgens 7 hoofdgroepen in;
 
1. Angst
2. Onzekerheid
3. Onvoldoende interesse in het heden
4. Eenzaamheid
5. Overgevoelig voor invloeden van buitenaf
6. Moedeloosheid en wanhoop
7. Overbezorgd voor welzijn anderen
 
7.  OORKAARSEN - Originele Biosun -  Hopi Oorkaarsen
 
Oorkaarsen therapie is een klassieke zachte warmte ceremonie, voor een diepe ontspanning en reiniging van hoofd en oren. 
 
De kracht van het vuur heeft de mens al sinds mensenheugenis geboeid. Door de beheersing van het element vuur beschikt de mens over warmte en energie. De oorkaarsen zorgen voor  eenzelfde fascinerende belangstelling. 
Sedert eeuwen zijn ze dan ook als natuurmiddel in verschillende culturen bekend. Oorkaarsen werden reeds gebruikt door de Hopi indianen [oudste Peublostam]. De Hopi indianen beschikken over een grote medische kennis en een hoge spiritualiteit. Hopi betekent in hun eigen taal; Volk van vrede. Eeuwenlang leefden deze indianen in harmonie met de natuur en al zijn universele wetten. Ze beschermen de wetten van Moeder Aarde omdat ze weten dat de mens een levend wezen is en deel uitmaakt van de natuur. Dit is ook een basisprincipe binnen de gehele natuurgeneeskunde; de mens als deel van het grote geheel ofwel kosmos [de mens vormt een éénheid met alles wat leeft] 
Traditioneel werden de oorkaarsen gebruikt voor de zuivering van de geest en het verdrijven van negatieve energieën bij ceremonies. De oorkaarsen kregen in het Westen meer belangstelling en onderzoekers ontdekte de weldadige werking. 
 
Werking oorkaarsen
Oorkaarsen hebben hoofdzakelijk een fysische werking. Tijdens het verbranden van de oorkaarsen ontstaat er een lichte onderdruk ofwel schoorsteeneffect. Door de beweging van de vlam die een trilling veroorzaakt [door de lucht in de oorkaars] wordt het trommelvlies zachtjes gemasseerd. Dit geeft een aangenaam gevoel van warmte en het zorgt voor een evenwicht van de druk in de oren, het voorhoofd en de voorhoofdholten [sinussen].
Dit fysische effect wordt vrijwel direct na de behandeling omschreven als een verminderde druk - en pijnvermindering, vooral in het hoofd en oorgebied. 
Er ontstaat een betere neusademhaling en een verbeterd reukvermogen [ook al was de neus voor de behandeling verstopt]. De behandeling geeft een gevoel van ontspanning en innerlijke rust. Men ervaart een uniek en zeldzaam gevoel van genoegen en geborgenheid. 
Door de behandeling met oorkaarsen wordt hoofdpijn verlicht, sinus- en keelaandoeningen sterk tot geheel verminderd. Ze hebben een weldadige invloed op angsten, stress en zenuwproblemen. 
Oorkaarsen hebben een drukregulerende, revitaliserende, ontspannende en een lokaal activerende werking.  
 
Wanneer oorkaarsen toepassen
• hoofdpijn en migraine
• oorpijn, oorsuizing en duizeligheid
• stress en emotionele aandoeningen
• sinusitis
• verkoudheid
• verstopping in de oren
• gehoorklachten
• allergieën en eczeem
• lymfvaten aandoeningen
 
De oorkaarsen therapie is een oeroude therapie die circa15 jaar terug opnieuw werd ontdekt. De oorkaars is een puur natuurlijk product. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van zuivere bijenwas, honingextract, pure etherische oliën en traditionele geneeskrachtige indiaanse kruiden zoals; salie, johanneskruid en kamille. Er zijn meerdere soorten oorkaarsen in de handel. 
Zelf werk ik met de Biosun oorkaarsen vanwege de zuivere en hoogstaande kwaliteit. 
De Biosun oorkaarsen worden tot op de dag van vandaag nog met de hand vervaardigd en met groot vakmanschap gemaakt. De kaarsen worden volgens het oude, traditionele recept vervaardigd. 
 
De oorkaars behandeling wordt voorbereid door een oorreflex massage, waarna de kaars [voor een klein gedeelte] in het oor wordt aangebracht. Het doel van de oorreflex massage is om de circulatie van het bloed, de lymfe en de energie te stimuleren [zelfgenezend vermogen] zodat er een verbetering optreedt in het gehele organisme. De oormassage stimuleert de afvoer van afvalstoffen waarbij er een diepe reiniging van de huid optreedt en de weefseldruk zich kan herstellen [regenereren]. De oorkaarsen stimuleren de reinigende werking van het lichaam en zorgen weer voor evenwicht en balans van het organisme [homeostase]. 
De oorkaars wordt tijdens de gehele behandeling vastgehouden en het oor wordt afgedekt met de handen. Het is dus niet mogelijk dat er vuur van de vlam afdwaalt. 
 
Hoe gaat een behandeling in zijn werk
 
Het is een zeer veilige behandelingsmethode die ongeveer 1 uur duurt. 
De behandeling zelf vindt plaats in een rustige, aangename omgeving met ontspanningsmuziek op de achtergrond en de geur van heerlijke etherische oliën. 
 
De oorkaars behandeling is kindvriendelijk en is een pijnloze vervanging voor  het uitspuiten van de oren. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klachten. 
Bij ernstige, acute klachten wordt dagelijks de behandeling aanbevolen [maximaal 1 week].
Bij chronische klachten meerdere behandelingen per week gedurende 3 weken. Bijvoorbeeld; eerste week - 3 behandelingen, tweede en derde week – 1 behandeling [totaal 6 behandelingen] 
Bij klachten die al geruime tijd aanwezig zijn zoals; slechthorendheid en oorsuizing is het aan te raden om 3 dagen lang; 1 keer per dag te behandelen. Dan 2 dagen wachten alvorens weer 1 behandeling, 2 dagen wachten en weer 1 behandeling [totaal 5 behandelingen] 
Preventief of revitaliserend wordt de behandeling eens in de 3 a 4 weken aanbevolen.